Listeria er vidt utbredt i naturen, og kan overleve i en lengre periode i sjøvann. Listeria er ikke konkurransedyktig, og blir ofte utkonkurrert/redusert av andre dominante bakterier. Dette bildet kan endre seg, om miljøforhold gjør det ugunstig for andre bakterier å vokse (eks. temperatur).

Listeria har en stor evne til å vokse i næringsmidler som laks og ørret, og som har stort skadepotensiale. Bakterien tåler salting, røyking og vaskemidler bedre enn mange andre bakterier, og dette gjør at en vil eliminere alle bakteriene som holder Listeria i sjakk, og at den da kan vokse seg til patogene nivå.

Listeria har også den evnen at den kan vokse/formere seg ved kjøleskapstemperatur, slik at når de andre bakteriene går i dvale, fortsetter Listeria å vokse. “Start- bakterietallet”, det utgangspunktet man starter med, vil derfor ha en stor betydning for risikoen bakterien utgjør før produktets holdbarhet utløper.

Listeria- infeksjon og sykdom

Listeria kan forårsake listeriose, som er en alvorlig infeksjonssykdom, med en dødelighet på ca. 25%. Listerose kan:

  • Skape hjernehinnebetennelse og blodforgiftning hos risikogruppene, slik som personer med nedsatt immunforsvar.
  • Overføres fra mor til foster under graviditet og medføre livstruende sykdom hos fosteret